Hur man flyttar sina aktier till en annan mäklare

Om man byter till en ny mäklare så kan det vara en bra ide att flytta de aktier man redan äger till denna mäklare.  Detta gör det lättare  att administrera din portfölj.  Det kan också minska dina kostnader när du väljer att sälja dina aktier.

Att flytta sina aktier till en ny mäklare är mycket enkelt och man behöver inte sälja sina aktier för att göra det.  Många aktiemäklare hjälper dig att flytta dina aktier till ditt nya konto när du öppnar ett nytt konto hos dem.  Både Avanza och Nordnet erbjuder hjälp med att flytta dina aktier.  Det är helt gratis att flytta dina aktier till dessa båda nätmäklarna.

Du behöver inte betala någon skatt när du flyttar aktier mellan dina konton.

Flytta dina aktier till Avanza eller Nordnet

Både Avanza och Nordnet har detaljerad instruktioner på sina webbsidor där du kan läsa mer om hur du flyttar dina aktier.  Processen fungerar på ungefär samma sätt hos båda nätmäklarna.  Nedan kommer jag att ge dig en överblick över hur man flyttar aktier från en mäklare till en annan.  Jag rekommenderar dock att du alltid läser mäklarens egna instruktioner så att du vet att du använder rätt formulär.  Varje mäklare har sina egna formulär som du vill att du skall använda.  Formulären ser mer eller mindre likadana ut hos alla mäklare.

Hur man flyttar sina aktier

fullmakt för att flytta aktier
Exempel på en fullmakt man måste fylla i för att flytta sina aktier till en ny mäklare.

Det första du måste göra för att flytta dina aktier till en ny mäklare är att öppna ett konto hos den nätmäklare som du vill flytta aktierna till. Om du inte redan har öppnat ett nytt konto så rekommenderar jag att du öppnar ett konto hos Nordnet.  Nordnet erbjuder just nu Sveriges bästa villkor för aktiehandel. Småsparare med mindre än 80 000 kr på sitt konto får handla aktier helt gratis.  Sparare med mer pengar på sitt konto erbjuds mycket låga courtage. Ett annat mycket bra alternativ är Avanza. Avanza låter småsparare med mindre än 60 000 kr på kontot handla gratis.  Det är gratis att öppna ett konto hos båda dessa mäklare och de för över din aktier helt gratis.

Obs.  Om du har aktier hos banken som du planerar att sälja så kan det vara värd att öppna ett konto hos Nordnet eller Avanza och flytta aktierna ditt utan att sälja dem.  På detta sätt slipper du betala bankens ofta höga courtage och avgifter.

När du har ett konto är det dags att kontakta den mottagande mäklaren (Mäklaren du vill flytta dina aktier till)  och be dem flytta dina aktier till ditt nya konto.  För att de skall kunna göra det måste du ge dem en fullmakt att göra det.  De flesta mäklare erbjuder färdiga fullmakter som du bara behöver fylla i.  Dessa formulär är vanligen lätta att hitta på mäklarens webbsida. Om du inte kan hitta formulären så är du välkommen att kontakta deras kundtjänst så hjälper de dig gärna att formuläret.

Att fylla i fullmakten

Nedan kan du läsa lite allmänna råd om att fylla i en fullmakt för att flytta dina aktier.  De flesta fullmakter per dig fylla i ungefär samma fält.

  • Depåuppgifter:  I denna avdelning skall du fylla i dina konto uppgifter hos mäklaren som du vill flytta aktierna till.
  • Vilka aktier vill du flytta:  Du kan endera välja att flytta alla aktier som du  har i ett annat konto eller bara flytta vissa aktier.  Om du vill flytta alla aktier och stänga ditt konto så finns det ofta en check ruta för att göra det.  Att flytta alla aktier är alltid det enklaste alternativen.  Vill du bara flytta vissa aktier så är detta också möjligt.  I detta fall måste du spelifiera exakt vilka aktier du vill flytta. Du måste ange aktiens namn,  hur många aktier du vill flytta och aktiens ISIN-kod.  Om du inte vet aktiens ISIN-kod så kan din mäklare hjälpa dig med det.Du behöver inte flytta alla aktier av ett visst slag till den nya mäklaren.  Du kan välja att bara flytta en del av ditt innehav. Om du t.ex. äger 100 HM aktier så kan du flytta 50 och lämna 50 på ditt gamla konto.
  • Var vill du flytta aktierna från:  Du måste ange vilken depå eller VP konto dina aktier skall flyttas från. Här måste du ange din gamla mäklare, vilken typ av konto det rör sig om och ange kontonummer. Både ditt gamla och ditt nya konto måste vara i ditt namn.

När du har fyllt i denna information är du redo att signera pappret och skicka in det till mäklaren.  Det tar normalt mellan 7-14 dagar för din aktier att bli flyttade till ditt nya konto.

Att flytta aktier till/från ISK

Det finns andra andra regler som gäller om du vill flytta aktier till eller från ett ISK konto och det är vanligt att man kan tvingas betala skatt om man flyttar aktier till eller från ett ISK.  Jag kommer därför att skriva en sida som handlar specifikt om detta ämne senare.