Handla aktier utan courtage

Fråga: Kan jag handla aktier utan courtage?

”Jag funderar på att börja spara i aktier.  Jag har dock inte särskilt mycket pengar och kan bara sätta över några hundralappar till mitt sparande varje månad. Min bank tar ut ett courtage om 89 kr vid varje affär. Det är alldeles för dyrt för att jag skall ha råd att spara i aktier. Jag kommer aldrig kunna tjäna några pengar om jag köper och säljer aktier med dem.  Finns det någon mäklare som låter mig handla med aktier utan courtage?  Dvs finns det någon nätmäklare som låter mig köpa och sälja aktier helt gratis?  Om det inte är möjligt. Vilken är det lägsta courtaget jag kan hitta?”

gratis aktiehandel - handla aktier utan courtage
De båda nätmäklarna Nordnet och Avanza låter numera båda småsparare handla aktier helt gratis. Detta gör det helt gratis att köpa och sälja aktier.

Svar:  Jag förstår att du inte vill handla med aktier hos din bank.  Deras höga avgifter gör det nästan omöjligt att månadsspara i aktier.   Om man t.ex. sätter av 500 kr varje månad och måste betala 89 kr i courtage (om man lägger alla sina pengar i samma aktie)  så förlorar man genast nästan 20% av sina pengar.  Det kostar ytterligare 89 kr att sälja sina aktier igen.  Om du handlar med aktier hos din bank så måste de gå upp med 43% bara för att du skall gå jämt upp.

Turligt nog så finns det nu en rad nätmäklare som erbjuder betydligt bättre priser än bankerna.  Dessa nätmäklare gör det möjligt för småsparare att månadsspara i aktier och fortfarande tjäna pengar. Två av Sveriges mest populära mäklare, Avanza och Nordnet, gör det t.om. möjligt att handla aktier utan courtage (Stockholmsbörsen).

Gratis aktiehandel för småsparare!

Handla aktier utan courtage

Småsparare med mindre än 80 000 kr på kontot hos Nordnet eller mindre än 60 000 kr på kontot hos Avanza får handla aktier utan courtage.  Detta innebär att du kan köpa och sälja hur mycket aktier du vill helt gratis.

Om ditt konto med tiden växer sig större kan du fortfarande handla aktier för mycket små courtage, under 10 kr.  Det är dock bara småsparare med små summor som får handla helt gratis.

Om du vill handla på utländska börser så finns det i nuläget ingen mäklare som låter dig handla aktier utan courtage.  Det finns dock många som är billigare än din bank. Vi här på aktiemäklare.com tror att det bara är en tidsfråga innan Avanza och Nordnet erbjuder gratis aktiehandel på de amerikanska börserna.