Avanza eller Nordnet

avanza eller nordnet
Vilken nätmäklare är bäst, Avanza eller Nordnet

Många blivande aktiesparare ställs inför frågan om de skall välja Avanza eller Nordnet. De två ledande nätmäklarna. Det finns inget givet svar på denna frågan. Det går inte säga att Avanza alltid är bättre än Nordnet eller att Nordnet alltid är bättre än Avanza. Svaret på frågan beror på dina personliga mål och förutsättningar. Hör nedan kommer jag med detta sagt försöka att underlätta för dig att välja om du skall öppna ett konto hos Nordnet eller Avanza.

Kom ihåg att du kan ha konto hos flera mäklare och att du när som helst kan öppna konto hos en ny mäklare och flytta dina aktier ditt. Att flytta sina aktier är helt gratis.

Avanza är lättast att använda och bäst för nybörjare

Avanza vs Nordnet: Aavanza är lättare att använda
Avanza är lättare att använda och förstå än Nordnet. Avanza är därför det bästa valet för nybörjare som funderar på om det skall välja Nordnet eller Avanza.

Om man läser kommentarer på forum och bloggar1 så blir det snabbt klart att nästan alla tycker att Avanza har en snyggare och mer lättanvänd webbsida. Många pratar också att Avanzas gränssnitt är mer intuitivt och lättare att förstå även om man aldrig har använt det innan. Detta gör det lättare att handla och hitta den information man behöver. Jag håller med om detta och om du är en småsparare som inte har handlat med aktier tidigare så är Avanza ett betydligt bättre val som gör det lättare att komma igång. Avanza erbjuder också betydligt snabbare kundtjänst om man har frågor eller behöver hjälp. Om du måste ställa frågan om Avanza eller Nordnet är det bästa valet så är mer nybörjarvänliga Avanza oftast det bästa valet.

Registrera dig hos Avanza

Välj båda

Både Avanza och Nordnet har dina styrkor och svagheter. Det bästa alternativet när man väljer om man skall välja ett konto hos Nordnet eller Avanza kan därför vara att välja att ha ett konto hos båda. Att öppna ett konto hos mäklarna är helt gratis. Det finns därför ingen nackdel med detta och du får tillgång till det bästa hos båda mäklarna Att ha ett konto hos båda mäklarna för med sig en rad andra fördelar. Man får spara mer pengar i aktier utan att behöva betala courtage och du får tillgång till bankgarantin hos båda mäklarna vilket innebär att dubbelt så mycket pengar är skyddade.

Att ha konton hos båda mäklarna kan därför vara ett mycket bra alternativ. Många vill dock inte sprida sina investeringar och i detta fall rekommenderar jag Avanza som är lättare att använda.

Registrera dig hos Avanza

Sammanfattning och Slutsats

Jag vet att alla inte kommer att vilja läsa hela denna artikel om Avanza vs Nordnet och placerar därför mina slutsatser här i toppen av artikeln. Jag rekommenderar att du läser hela artikeln men om du inte vill göra detta så kan du läsa min sammanfattning och slutsats här eller bara följa ett av mina båda råd ovan. Denna sammanfattning kan hjälpa dig att fatta ett bra beslut om huruvida du skall välja Avanza eller Nordnet men tar inte hänsyn till dina specifika krav utan utgår istället från att du är en typisk småsparare som vill ha en bra billig nätmäklarna som gör det enkelt att handla med och tjäna pengar på aktier.

Spelar valet någon roll

Jag vill börja med att det spelar ingen större roll om du väljer Avanza eller Nordnet. Båda är mycket bra val. Båda nätmäklarna har mycket nöjda kunder och båda ger dig goda chanser att tjäna pengar på aktier. Båda mäklarna ger dig tillgång till ett stort antal olika börslistor, fonder och andra finansiella instrument. Om du är småsparare och vill handla gratis utan courtage så kan välja både Nordnet eller Avanza. Båda mäklarna erbjuder gratis handel i sitt grundpaket för småsparare. Det spelar heller ingen roll om du väljer Avanza eller Nordnet om du vill att dina pengar skall vara skyddade av bankgarantin. Dina pengar som du har insatt i ditt bankkonto för aktiehandel är skyddade av bankgarantin hos båda mäklarna,

Båda mäklarna erbjuder med andra ord mycket liknande tjänster.

Avgörande faktorer

För att avgöra om man skall välja Nordnet eller Avanza måste man därför titta på andra faktorer såsom hur lätt det är att sätta in pengar och hur bra kundtjänst de erbjuder.

Båda mäklarna gör det mycket lätt att sätta in pengar och i båda fallen kan det ibland ta ett par dagar innan man har pengarna på sitt konto. Hur lång tid detta tar beror dock på vilken tid på dagen du gör överföringen och vilken bank du för över pengar från. Ingen av mäklarna har ett klart övertag när det kommer till banktjänster.

Kundservice – Den stora skillnaden

Om man däremot tittar på kundservice så finns det enligt min erfarenhet en klar vinnare, Avanza. Enligt min erfarenhet är Avanzas kundtjänst mer kunnig och ger bättre service än Nordnet. Avanzas kundtjänst svarar också normalt snabbare på e-post än Nordnet. Nordnet låter en ofta vänta flera dagar på svar medan Avanza svarar snabbt. Nordnets kundservice har vid ett par tillfällen gett mig felaktiga svar och gett mig besked som de sedan ändrat sig om. Detta har aldrig orsakat allvarliga problem men kostar tid och pengar. Detta har aldrig hänt med Avanza som har gett snabba korrekta svar och lösningar på problem. Detta verkar vara en erfarenhet som delas av andra. Läs mer om andras erfarenheter lite längre ner på sidan.

Avanza har en stor fördelar över Nordnet. Denna fördelen över Nordnet är att Avanza såsom tidigare nämnt är klart snyggare och lättare att använda.

Skall man välja Nordnet eller Avanza?

Om du funderar på om du skall välja Avanza eller Nordnet så måste jag baserat på vad som sagts ovan och mina personliga erfarenheter rekommendera Avanza. Deras snabbare och bättre kundtjänst och snyggare mer lättanvända sida ger dem segern i slaget Avanza vs Nordnet. Att jag tycker att Avanza är ett bättre val innebär dock som tidigare sagt inte att Nordnet är ett dåligt val. Båda mäklarna är bra val och mycket bättre val än att aktiespara hos din bank.

Det skall dock nämnas att Nordnet har en fördel över Avanza och detta är Shareville som låter dig kopiera andra handlares köp för att tjäna pengar. Detta kan vara en bra strategi om man väljer rätt person att följa men jag tycker alltid att man själv skall välja vilka aktier man köper och att man skall undvika att följa andra. Detta är därför inte en funktion som påverkar min rekommendation. Jag vill dock nämna den här i sammanfattningen eftersom du kanske tycker det är en värdefull funktion.

Registrera dig hos Avanza

Vad säger andra

Vad tycker andra, Skall man välja Nordnet eller Avanza?
Se vad andra tycker i frågan Avanza vs Nordnet

Jag tycker inte att du skall lite uteslutande på mina rekommendationer. Det är alltid bäst att se vad en rad olika personer säger innan man väljer vilken mäklare man skall registrera sig hos. Jag har därför här nedan sammanställt vad andra person säger om frågan ”Nordnet vs Avanza”.

  • Aktiekunskap.nu rekommenderar Avanza men säger att Nordnet ligger mycket nära. 2
  • Sparo rekommenderar konto hos båda Avanza och Nordnet. I kommentarerna diskuteras Nordnets bristande kundservice som deras största svaghet.3
  • Aktiepappa föredrar Avanza över Nordnet p.g.a mer positiva erfarenheter, bättre kundservice och en bättre app.4
  • Aktie-skola.se är själv nöjd kund hos Avanza men har hört att andra är nöjda hos Nordnet. 5
  • Tradevenue har inlägg från handlare som använder båda mäklarna och majoriteten verkar tycka att Avanza är snyggare och lättare att använda. Många har dock konton hos båda mäklare.6

En majoritet av källorna rekommendera alltså precis som jag att man väljer Avanza eller att ha ett konto hos båda.

Registrera dig hos Avanza

Avanza VS Nordnet: Snabb Översikt

AvanzaNordnet

Gratis handel

Bankgaranti

ISK

Fonder

Stockholmsbörsen

NASDAQ

NYSE

Aktietorget

Nordiska börser

Andra Börser

Optioner

Live aktiekurser

Mobil Handel

Handel via dator

Handel via Telefon

✔ (dyrare)

✔ (dyrare)

Olika kontotyper

Privatlån

Superlånet

Kopierad handel

Shareville

Så fungerar handeln

Aktiehandeln fungerar mycket lika hos båda mäklarna. Båda mäklarna erbjuder handel på samma enheter. Avanza gör det dock lättare och mer intuitivt att handla med aktier. Båda mäklarna erbjuder handel i både mobilen och på datorn. De erbjuder även samma orderfunktion och liknande verktyg. Vilka handelsverktyg du får tillgång till beror på vilken kontotyp du använder. Detta är sant hos båda mäklarna.

Mobilapp

Båda mäklarna erbjuder appar för mobil handel. Avanza lanserade nyligen en ny app som många tycker är bättre att använda och lättare att handla med än Nordnets app. Båda apparna gör det dock möjligt att handla med ett stort utbud av aktier och båda mäklarnas appar erbjuder allt som man behöver för sin aktiehandel. Jag har personligen inte tillräcklig erfarenhet av deras mobil appar för att rekommendera en över den andra.

Handel i datorn

Båda mäklarna erbjuder bra handelsplattformar men Avanzas plattform är snyggare och lättare att använda.

Courtage

Båda mäklarna erbjuder gratis handel för småsparare och båda mäklarna kan var ett bra alternativ för småsparare. Nordnet erbjuder dock i dagsläget bättre courtage om du vill handla för högre summor. Detta innebär att Nordnet ofta kan vara ett bättre val om du vill handla för större summor pengar. Courtaget är hos båda mäklarna högre för utländska aktier är det är för svenska aktier.

Aktieutbud

Båda mäklarna erbjuder ett bra utbud av olika aktiemarknader som man kan handla på och båda mäklarna erbjuder handel på alla Svenska marknadsplatser samt alla större internationella börser. För 99.9% av alla aktiesparare så spelar det ingen roll vilken mäklare du väljer att handla hos. Om du vill handla på en specifik utländsk börs kan det dock vara bra att försäkra sig om att den mäklare man har valt erbjuder handel på den börsen till ett rimligt courtage.

Andra finansiella instrument

Båda mäklarna erbjuder handel med alla aktiebaserade finansiella instrument som en småsparare bör handla med. Detta gäller för såväl aktier som fonder och optioner. Det finns normalt ingen anledning att välja Avanza eller Nordnet över den andra om man ser till utbudet av finansiella instrument.

Belåning

Avanza erbjuder bättre belåningsmöjligheter än Nordnet. Båda mäklarna gör det möjligt att belåna dina aktier för att köpa fler aktier men Avanza erbjuder även ett lån där du kan belåna dina aktier och ta ut pengarna så att du kan använda dem till vad du vill. Detta lån som kallas superlånet har en mycket låg ränta (1,75 % i dagsläget) och kan vara ett mycket bra alternativ om man behöver pengarna till något och inte vill sälja sina aktier. Superlånet är ett mycket bättre alternativ än vanliga privatlån om du vill låna till saker i ditt privatliv. Om du t.ex. investerar i utdelningsaktier så kommer din utdelning vara högra än lånets ränta vilket gör det till en mycket bra affär att använda superlånet istället för att sälja aktierna. Om du vill kunna använda dina aktier på detta sätt så är Avanza det bästa valet.

Kundtjänst

Detta är ett av de områden där mäklarna skiljer sig mest. Om man ställer Nordnet vs Avanza i förhållande till deras kundtjänst så finns det en mycket klar vinnare, Avanza. Avanza är känd för att ha en kunnig och vänlig kundtjänst som svarar på alla frågor snabbt. Nordnets kundtjänst har ett betydligt sämre rykte och det är vanligt att man får vänta flera dagar på svar7. Min egen erfarenhet stämmer överens med detta rykte om att svar ofta kan dröja och jag har också upplevt att de svar och besked man får från kundtjänst inte alltid är korrekta utan att man senare kan få motstridiga svar och besked. Enligt mig är kundtjänst den största anledningen att välja Avanza över Nordnet.

Insättningar och bankgaranti

Dina pengar omfattas av bankgarantin hos båda Avanza och hos Nordnet. Observera att denna garantier omfattar de pengar du har stående på ditt konto och inte har köpt aktier för. Aktier omfattas inte av garantin. Om en mäklare går i konkurs så står du dock fortfarande som ägare och kan flytta dina aktier till en annan mäklare. Direkt ägda aktier påverkas inte av en mäklares konkurs.

Båda mäklarna gör det lätt att sätta in pengar. Det bästa sättet att göra det är vanligen genom en banköverföring. Du bör vara medveten om att det ibland kan ta ett par dagar innan pengarna är på ditt konto och du kan börja handla aktier med dem. Hur lång tid det tar kan variera beroende på en rad faktorer. En sådan faktor är t.ex. när på dagen du gör överföringen.

Avslutande ord om Avanza vs Nordnet

Jag har redan sammanfattat mina tankar i denna fråga i toppen av artikeln. Båda mäklarna är som sagt bra val och det bästa valet kan ofta vara att registrera dig hos båda mäklarna. Om du ställer denna fråga och inte vill ha två olika konton så är dock Avanza oftast det bästa valet eftersom Avanza är mer nybörjarvänligt.

Registrera dig hos Avanza

Referenser:

3http://sparosverige.blogspot.com/2016/10/avanza-eller-nordnet.html

6http://www.tradevenue.se/forum/avanza-vs-nordnet

7Se t.ex. kommentarerna http://sparosverige.blogspot.com/2016/10/avanza-eller-nordnet.html