CFD Handel

CFD handel är en typ av handel där man handlar mer certifikat istället för det underliggande finansiella instrumenten. CFD:er har ofta en hög hävstång vilket gör det möjligt att tjäna mycket pengar på små kursrörelser. I denna artikel kommer vi primärt att fokusera på aktiebaserad CFD handel men CFD:er kan också vara baserade på valutapar, råvaror eller index. Det som sägs nedan är sant oavsett vilken typ av CFD certifikat du vill handla med.

CFD Mäklare

Vad är CFD certifikatVad är en CFD

CFD står för Contract for Difference. Det är ett relativt nytt finansiellt instrument som gör det möjligt att tjäna mycket pengar på små kursrörelser i det underliggande instrumentet. Hur mycket man kan tjäna beror på hur hög hävstång man väljer att handla med. Ju högre hävstång man använder desto mer pengar kan man tjäna eller förlora. Det är vanligt att CFD mäklare erbjuder upp x250 hävstång på aktiebaserade CFD:er.

Hur handlar man med CFD:er

Att handla med CFD:er är relativt enkelt. Själva handel skiljer sig inte mycket från aktiehandel. Om du kan handla hos en nätmäklare så kan du handla med CFD:er. Att köpa och sälja CFD:er framgångsrikt kan dock vara mycket svårare än det är att handla framgångsrikt med aktier. Detta beror på att handel med CFD certifikat är mycket mer riskfylld än aktiehandel och ett enda misstag kan kosta mycket mer pengar än vad motsvarande misstag skulle ha kostat om du köpt aktier istället. Om du däremot gör bra köp så tjänar du mycket mer än du skulle ha tjänat på aktier. Här nedan kommer vi att titta närmare på hur du köper / tecknar och säljer / löser in CFD:er. Vi kommer också titta närmare på vad man skall tänka på när man handlar med dessa certifikat.

Hur man köper CFD certifikat

Om du villa köpa CFD certifikat så måste du ha ett konto hos en mäklare som erbjuder handel med dessa certifikat. Du kan jämföra CFD mäklare i tabellen ovan eller till höger på sidan. Du hittar den mäklare som vi har gett högst betyg högst upp på sidan. Att en mäklare har hamnat lägre ner på listan betyder inte nödvändigtvis att det är en dålig CFD mäklare för dig. Läs därför alltid våra recensioner så att du ser varför en viss mäklare har fått ett visst betyg.

Ibland kan en mäklare ha fått ett lägre betyg p.g.a. den inte erbjuder något som du ändå inte vill ha tillgång till. I dessa fall kan den mäklaren vara det bästa valet för dig trots att vi inte gav den topp betyg. När du har valt mäklare kan du klicka på öppna konto knappen för att registrera dig hos mäklare. Att göra det tar bara några minuter och du kan börja handla så snart du har satt in pengar på kontot. Hur länge detta tar beror på vilken insättningsmetod du använder dig av.

När du har ett konto med pengar på så är det enkelt att börja handla. Klicka dig till den aktie du vill köpa en CFD för och välj vilket certifkat du vill köpa. Hos många mäklare kan du välja hur stor hävstång du vill ha innan du köper en CFD. När du har valt vilken CFD du vill köpa och med vilken hävstång så klickar du på köp knappen för att avsluta köpet. (Processen kan variera något mellan olika CFD mäklare)

Tänk på att du kan förlora mer pengar än du har investerat. Du skall normalt inte köpa CFD :er om du inte har tid att övervaka hur de utvecklar sig. Att ha obevakade CFD positioner kan vara mycket farligt eftersom du kan förlora väldigt mycket pengar utan att veta det.

Övernattningsavgift

Man måste betala en övernattningsavgift om man håller CFD certifikat över natten. Den avgift fungerar som ränta på de pengar som mäklaren har lagt ut för att hedga positionen på den öppna marknaden. Den avgift är ofta ca 5% över den nationella räntan. Men varje mäklare är fri att sätta sin egen övernattningsavgift så det är bäst att kolla vad räntan är hos just den mäklare som du väljer att registrera dig hos. Avgiften för att hålla ett certifikat över natten är ofta relativt låg sett till investeringens storlek men kan trots detta bli en betydande kostnad om man håller sin certifikat under en längre tidsperiod. CFD:er är primärt avsedda för kortsiktiga positioner.

Övernattningsavgift är trots sin ringa storlek mycket lönsam för mäklarna och är en av deras absolut största inkomstkällor.

Att sälja CFD Certifikat / Stänga sin position

Att sälja ett CFD certifikat är precis som att köpa ett mycket enkelt. Gå till din konto översikt och välj det certifikat som du vill sälja, den position du vill stänga. Där kan du se hur mycket din position är värd just nu och vanligtvis hur mycket du har tjänat eller förlorat sedan du köpte den. Klicka på CFD:N för att öppna den och se mer information om certifikatet och dess underliggande aktie. Klicka på sälj knappen för att stänga din position. Denna knapp kan också hetta stäng position eller dylikt. Det kan variera från mäklare till mäklare och beroende på om du handlar på svenska eller engelska. Om du stänger din position så sätts vinsten in på ditt konto (eller förlusten dras från ditt konto). Du kan välja att sälja/stänga hela din position eller bara delar av den.

Observera att det kan hända att du får ett meddelande om att positionen inte kunde stängas till önskad kurs och att du måste försöka igen. Detta är speciellt vanligt om du har en långsam internetanslutning.

Om att sälja med vinst

Det är vanligt att man läser teorier om att detta sker för att mäklaren inte vill att man skall tjäna pengar och de därför inte låter dig sälja med vinst. Detta är inte sant och du kan läsa mer om denna och andra felaktiga myter längre ner på sidan. Sanningen är att mäklarna vill att du skall tjäna pengar. Desto mer pengar du tjänar desto mer kommer de att tjäna. De tjänar inte pengar på att du förlorar pengar.

Tjäna pengarDen verkliga anledningen till att du inte lyckas stänga din position är att certifikaten är baserade på aktiekursen och om aktiekursen ändras så ändras även värdet på CFD:n. Aktiekursen kan ändras inom loppet av en sekund och om kursen har ändrats från den du hade på skärmen när du klickade sälj till den som gäller när ordern ankommer till mäklaren så kan de inte genomföra avslutet. Kursen du försöker stänga till är inte längre gällande marknadsvärde. Om de tillät försäljningar som denna gå igenom så skulle snabba datorprogram kunna dra nytta av detta om gör säkra affärer baserat på den tidsfördröjning som mäklaren accepterade. Mäklaren måste därför alltid använda den kurs som gäller den millisekund en order kommer in till dem. Om det värde du försöker stänga din position för skiljer sig från denna kan de inte genomföra stängningen utan du måste försöka igen.

Att inte kunna stänga en position när man vill kan vara frustrerande men är det enda sättet att garantera ärlig handel.

Du kan minimera detta problem genom att använda en snabb internet uppkoppling när du handlar. Att anslutningen har en snabb PING tid är viktigare än att den har en hög max hastighet.

Använd alltid stop loss

Du skall alltid använda stop loss och andra liknande automatiska funktioner när du handlar med CFD:er. Detta skyddar dig mot stora förluster vid oförutsedda marknadshändelser och låter dig ta hem vinster när du når din målkurs. Genom att använda automatiska funktioner så eliminerar du den mänskliggöra faktorn och undviker att du förlorar pengar för att du går till toaletten eller svarar i telefonen.

CFD:er med hävstång kan vara mycket riskfyllda att handla med och du kan förlora mer pengar än du har investerat. Du kan läsa mer om denna risk nedan. Det är av denna anledning som det är så viktigt att använda sig av stop loss funktionen när man handlar med dessa certifikat. Det är ett sätt att hantera och begränsa den risk man utsätter sig för. Alla CFD strategier skall innehålla element som begränsar den risk man utsätter sig för. Att begränsa storleken på förluster men inte på sina vinster är en av de viktigaste hörnstenarna i en framgångsrik CFD strategi.

Varning för hög risk

Denna handel är förknippade med hög risk. Du kan förlora mer pengar än du har investerat eller har insatt på ditt konto. Det är mycket viktigt att inte lämna CFD positioner obevakade och som tidigare nämnt att alltid använda sig av stop loss funktioner för att begränsa sina förluster.

Din maximala förlust som du kan drabbas av om du köper en CFD är investeringens storlek multiplicerat med hävstångens storlek. Om du t.ex. investerar 1000 kr med hävstången x250 så är din maximala förlust 250 000 kr (1000kr * 250). Risken för att du skall drabbas av en så stor förlust är dock mycket liten. För att det skall hända så måste värdet på den underliggande aktien sjunka till noll. Detta händer mycket mer sällan men är det absolut värsta fall scenario. Ett mer realistiskt värsta fall scenario är att en aktie går ner 10% i vilket fall du skulle förlora 25 000 kr. Om du övervakar aktier kan du dock normalt kliva ut ur positionen långt tidigare.

Det finns ingen övre gräns för hur mycket du kan tjäna på en CFD. Om aktien i scenariot ovan istället skulle gå upp 10% så tjänar du 25 000 kr eller 2500% på din investering.

Är CFD handel en bluff?

Det finns många missförstånd kring handeln med CFD:er. Dessa missförstånd har fått många att tro att instrumentet är en bluff. Detta är inte sant. Om man använder dem på rätt sätt så är CFD ett mycket kraftfullt verktyg som kan användas för att maximera hur mycket pengar man tjänar på sin aktiehandel. Många day traders handlar nästan uteslutande med CFD:er eftersom dessa låter dem tjäna mer pengar med mindre kapital. Nedan kommer jag att titta lite närmare på några av de vanligaste missförstånden som svenska handlare har om denna handel.

FALSKT: Man handlar mot mäklaren?

Det finns många som tror att CFD fungerar på samma sätt som binära optioner och att man handlar mot mäklaren. Detta är inte sant. Åtminstone inte i normalfallet. Alla seriösa mäklare som erbjuder denna typ av handel hedgar din position på den öppna marknaden. Detta innebär att de köper alla aktier som behövs för att täcka din position. När du sedan stänger din position så säljer de aktierna och din vinst kommer från denna försäljning.

FALSKT: CFD Mäklare tjänar pengar på dina förluster

Detta är ett annat vanligt missförstånd. Sanningen är dock att mäklarna tjänar mer pengar om handlarna tjänar pengar än de gör om de förlorar pengar. De har inget att tjäna på att försöka få handlaren att göra dåliga affärer. Tvärtom har de alla incitament att tjäna så mycket pengar som möjligt åt handlaren. Alla seriösa CFD mäklare hedgar som sagt din position på den öppna marknaden och står inte som motpart för din position.

Vad mäklare tjänar pengar på är spreaden och övernattningsavgifter. Speciellt övernattningsavgifterna är mycket lönsamma för CFD mäklarna. Anledningen till detta är att dessa avgifter känns mycket små för handlarna men ger mäklarna mycket bra ränta på investerat kapital. Ofta ca 5% ovanför reporäntan. Detta är mer eller mindre riskfri avkastning för mäklarna.

FALSKT: CFD mäklare manipulerar CFD kurserna för att göra det svårare att tjäna pengar

Detta är inte sant. Priserna styrs helt och hållet av marknadspriset för det underliggande finansiella instrumentet. Om det underliggande instrumentet, t.ex. en aktie går upp i värde så går CFD:n upp i värde. Om den går ner så går certifikatet ner. Anledningen till att denna myt har uppstått är att några sekunders fördröjning mellan kursen som visas på din skärm och livekursen kan innebära att de ordrar du skickar in nekas p.g.a. att kursen har sjunkit. Ju snabbare internet du har desto mindre är chansen att detta skall hända. Men eftersom kursen kan ändras på mindre än en bråkdel av en sekund kan man aldrig helt eliminera denna risk.