Vad är Courtage?

En av de första termer man stöter på när man funderar på att börja handla med aktier är courtage. Detta är för många ett helt nytt ord eftersom det inte används särskilt ofta utanför handeln med aktier och värdepapper. Det är därför mycket lätt att bli förvirrad och undrar vad är courtage. Turligt nog är frågan vad är courtage en enkel fråga att besvara. Courtage är ett franskt ord och avser den avgift som mäklaren tar för att genomföra en aktieaffär för din räkning. På vanlig svenska skulle vi vanligen använda ordet kommission. Courtaget är mäklarens kommission för att köpa eller sälja aktier för din räkning.

vad är courtage
Snabbt svar på frågan vad är courtage? Courtage är den avgift som en aktiemäklare tar ut för att genomför en transaktion.  Man skulle istället kunna säga kommission.

Courtage utgör på alla aktieaffärer. Du betalar med andra ord courtage både när du köper och när du säljer aktier. Detta är mäklarens sätt att tjäna pengar. Olika mäklare tar ut olika höga courtage. Courtaget skiljer sig också ofta mellan olika börser och beroende på hur man placerar sin ordet. Det är vanligtvis billigare att köpa och sälja aktier genom att använda sin dator eller mobilen än det är att handla genom att ringa upp sin mäklare. Detta beror på att handeln genom datorn och mobilen är automatiserad medan det finns en person med lön som måste ta emot din order om du lägger den genom att ringa. Detta innebär extra kostnader för mäklaren vilket i sin tur innebär att du får betala ett högre courtage.

Det är möjligt att handla aktier gratis utan courtage hos bland annat Avanza.

Vad är fast courtage?

Ett fast courtage är en avgift som är lika stort oavsett hur mycket pengar du köper aktier för. Om du handlar med ett fast courtage så kostar det med andra ord lika mycket att köpa aktier för 1000 kr som det gör att köpa aktier för en miljon kronor. Fasta courtage är normalt ett bra val för sparare som gör stora affärer värda mycket pengar. Det är sällan ett bra alternativ för småsparare.

Vad är rörligt courtage?

Rörligt courtage är ett courtage vars storlek beror på affärens värde. Dessa courtage anges oftast som en procentsats. Den rörliga avgiften kan t.ex. vara 0.3%. Detta innebär att avgiften som du betalar beror på hur mycket pengar du köper aktier för. Om du köper aktier för 1000 kr betalar du 3 kr i avgift medan du om du köper aktier för 1 miljon betalar 3 000 i avgift. Denna typ av kommissionsstruktur är ofta bra för handlare som gör små affärer. Mäklare som erbjuder handel för rörligt courtage har ofta ett minimum courtage.

Vad är minimum courtage?

Ett minimum courtage är den minsta avgift man kan få betala hos en mäklare oavsett hur liten affär man gör. Det spelar ingen roll om du bara handlar för 1 kr. Du får ändå betala minimum avgiften. Hur stor minimum avgiften är kan variera mellan olika nätmäklare och olika kontotyper. Det är mycket viktigt att du alltid kontrollera hur stor minimum avgiften är innan du registrerar dig för en viss kontotyp hos en mäklare. Småsparare skall ofta välja en nätmäklare med så lågt minimum courtage som möjligt.

Vem bestämmer courtagets storlek?

Det är upp till mäklaren att bestämma hur högt courtage de vill ta ut på sina tjänster. De måste dock tydligt informera kunden om hur stort deras courtage är och får inte ändra sitt courtage utan att annonsera denna ändring till sina kunder. Detta kan göras genom att ändra informationen på sin webbsida. En seriös mäklare kommer också att skicka ett meddelande till sina kunder för att informera sina kunder om den nya avgiftsstrukturen.

Var hittar man lägst courtage

Var man hittar lägst courtage beror på hur mycket pengar man normalt handlar aktier för. Om man handlar för större summor blir storbankerna mer konkurrenskraftiga alternativ. För småsparare är dock nätmäklare alltid ett bättre alternativ. Både Avanza och Nordnet erbjuder småsparare gratis aktiehandel utan courtage. Avanza är lättare att använda och ett bättra alternativ för småsparare. Du kan läsa mer om man skall välja Nordnet eller Avanza här.

Det är olika dyrt att handla på olika börser

Hur mycket det kostar att handla med aktier variera beroende på vilken marknad du handlar på. De flesta mäklare erbjuder lägst courtage på Stockholmsbörsen och högre avgifter på aktietorget och internationella börser.

Det är viktigt att du alltid ser hur mycket det kostar att handla på en specifik marknad innan du börjar handla på denna. Avgifterna är normalt inte särskilt höga men kan vara betydligt högre på vissa börser än andra.