Belåna aktier

De flesta som investerar i aktier funderar vid ett eller annat tillfälle på belåning av aktier. Om de skall belåna sina aktier eller om det är bättra att ha en obelånad portfölj. I denna artikel kommer jag att titta närmare på vad aktiebelåning av aktier är, hur de fungerar, vad belåningsvärde är och vad man skall tänka på innan man väljer att belåna sina aktier. I början av artikel kommer jag att fokusera de frågor som nybörjare kan tänkas ha medan jag längre ner kommer analysera aktiebelåning lite djupare.

Vad är aktiebelåning?

Plånbok met pengar från lånAktiebelåning är när man tar ett lån från med sina aktier som säkerhet. De flesta aktiemäklare erbjuder aktiebelåning. Hur mycket du får låna beror på vilka aktier du äger och hur mycket din aktieportfölj är värd. Olika aktier har olika belåningsvärde. Belåningsvärdet reflekterar hur bra säkerhet mäklare tycker en viss aktie är. Du kan läsa mer om vad belåningsvärde är hur det fungerar längre ner.

Du kan belåna dina aktier till förmånliga villkor hos Avanza och Nordnet genom superlånet och knockoutlånet. Storbankerna erbjuder också aktiebelåning men deras ränta är i normalfallet högre än den som nätmäklarna erbjuder.

Varför belånar man sina aktier?

Det finns en rad olika anledningar till att man kan vilja belåna sina aktier. De vanligast anledningarna är att man vill kunna tjäna mer pengar eller att man vill köpa något

För att tjäna mer pengar (köpa mer aktier)

Den vanligaste orsaken till belåning av aktier är att den som belånar sina aktier vill köpa mer aktier för pengarna för att tjäna mer pengar. Det finns flera tillfällen då man kan vilja göra detta. Exempel på detta inkluderar t.ex. om man tror en aktie kommer gå upp i värde eller om man kan investera de lånade pengarna i aktier med hög utdelning för att få en direktavkastning som är högre än den ränta som man måste betala på lånet.

Aktiebelåning gör det möjligt att tjäna mer pengar eftersom belåning skapar en hävstångseffekt genom att göra det möjligt gör aktieägaren att köpa fler aktier än vad som annars skulle vara möjligt. Det är mycket viktigt att komma ihåg att denna hävstångseffekten inte vara låter dig tjäna mer utan gör också att du riskerar att förlora mer pengar. En belånad portfölj har mycket hög riskprofil än en obelånad fil och en liten kursnedgång kan få en stor effekt på en belånad portfölj.

Du kan läsa mer om mina tankar om huruvida man skall belåna sina aktier eller inte längre ner på sidan

Privata orsaker

Många väljer också att belåna sina aktier av privata anledningar. De behöver pengar till något i sitt privatliv och istället för att ta ett dyrt privatlån så väljer de istället att belåna sina aktier. Detta ger ofta en lägra ränta än ett privatlån.

På sistone har det också blivit allt vanligare att investerare väljer att belåna sina aktieportföljer när de skall köpa ett hus. Detta beror på att båda NordNet och Avanza ger sina kunder möjligheten att låna pengar till en ränta som understiger den du får om du tar ett vanligt bolån istället för ett aktielån.

Ett alternativ i dessa situation är ofta att istället välja att sälja aktier så att man har råd med det man vill köpa. Detta är dock ofta ett ekonomisk sämre alternativ är att belåna sina aktier. Åtminstone om man inte har något emot den extra risk man utsätter sig för om en aktie skulle gå ner i värde och ej längre vara en tillräcklig säkerhet för lånet. Anledning till att det ofta kan vara bättra att låna än att sälja sina aktier är att den ränta man betalar på lånet är lägre än den avkastning man får på aktier. I dessa fall så tjänar man pengar på¨att låna.

Låt oss titta på ett enkelt exempel:

Du behöver 30 000 kr. Du kan endera välja att låna dessa genom att utnyttja ett lån med låg ränta hos din nätmäklare eller också kan du sälja dina aktier. Aktien har en direktavkastning på 5%. Räntan på lånet är 1.34%

  • Om du väljer att sälja dina aktier så får du ingen utdelning på dem men du har heller ingen skuld och behöver inte betala någon ränta.
  • Om du väljer att låna pengarna så måste du betala 1.34% ränta ( 402 kr år 1) men du har kvar aktierna och får 5% utdelning (1500 kr år 1) . Du tjänar med andra ord 1098 kr (3.66%) på att låna pengarna istället för att sälja aktier. Detta tar inte eventuell förändringar av aktiekursen i beaktande.

Vad är belåningsvärde?

Avanza super lån gör det billigt att belåna sina aktier och köpa ett husBelåningsvärdet anger hur mycket du får belåna dina aktier för. Man skulle med andra ord istället kunna använda begreppet säkerhetsvärde. En akties belåningsvärde anges normalt som en procentsats. Hur högt belåningsvärde en aktie har beror på hur stabil mäklaren anser att en aktie är. För att aktien skall ha ett högt belåningsvärde så måste ett företag vara väletablerat med en välordnad ekonomi och en inte alltför volatil aktie. Vanligtvis så har aktier på storbolagslistan det högsta belåningsvärdet. Detta värde kan vara uppemot 80% av aktiens börskurs. Kom ihåg att belåningsvärden sätts individuellt för varje aktie. Detta innebär att ett bolag på storbolagslistan har et värde på 80% medan ett annat bolag bara har 40%.

Vissa aktier har inte något belåningsvärde alls. Detta inkluderar t.ex. många mindre bolag samt de flesta aktier på aktietorget.

Hur vet jag en akties belåningsvärde?

Det är upp till varje mäklare (långivare) att bestämma vilket säkerhetsvärde de ger till olika aktier. Du måste därför besöka din mäklare för att få reda på vilket lånevärde dina aktier hat. Vissa mäklare visar ditt totala belåningsvärde på din kontosida medan andra bara ger dig den information du behöver för att kunna räkna ut den.

Risker med belåning av aktier

Att belåna aktier kan vara mycket riskfyllt. Om aktiekursen går ner så kan du snabbt förlora mycket pengar. Om

Skall jag belåna mina aktier

Bara du kan veta om aktiebelåning är rätt val för dig eller inte. Svaret beror helt på hyr mycket risk du är villig att ta och hur marknadssituationen ser ut. I de flesta fall skulle jag rekommendera att du inte belånar denna aktier.

  • Om du om är osäker på om du skall belåna dina aktier eller inte så är det vanligtvis bäst att undvika.
  • Om du är nära din pension så är det bäst att inte göra det.
  • Om du behöver pengar de närmsta åren så bör du inte göra det.
  • Om du inte är erfaren och framgångsrik handlare så är det bäst att låta bli.

Att låna pengar för att köpa aktier kan vara lönsamt men det är en riskfylld strategi som inte är lämplig för de flesta sparare. Om du vill pröva att belåna din portfölj så är det ditt beslut och innan du gör det är viktigt att du förstår riskerna. Det finns många investerare som har tjänat mycket pengar på aktiebelåning. Men det finns även många som har förlorat hela sin portfölj eller t.o.m. mer genom att belåna sin portfölj.

Om du vill handla med hävstång för att försöka att tjäna mycket pengar så finns det andra sätt att göra detta än att belåna sina aktieportfölj. Sätt som låter dig begränsa den risk du utsätter dig för så att du inte behöver riskera hela din portfölj. Ett bra exempel på ett annat finansiellt instrument som låter dig handla med hävstång är CFD certifikat. Att handla med CFD certifikat för med sig sina egna risker och det är mycket viktigt att du förstår hur handeln fungerar innan du prövar att handla.

När kan det vara bra att belåna sina aktier

I denna sektion så kommer vi att titta närmare på när det kan vara bra att belåna aktier för att kunna köpa fler aktier. Det finns tre primära situationer då det kan vara en bra ide att belåna sina aktier för att köpa fler aktier. Dessa är:

  • När man är övertygade om att en viss aktie kommer stiga i värde
  • När man kan få en direktavkastning som är högre än den ränta man betalar på lånet.
  • Efter/under en krasch när man kan köpa aktier till irrationellt låga priser.

Det är mycket viktigt att du förstår att det alltid är riskfyllt att belåna sina aktier för att köpa mer aktier. Detta är sant även när vid ett ovanstående scenarion. Det kan ofta vara en risk som är värd att ta men man skall vara medveten om att man tar den.