Hur tjänar man pengar på aktier?

Fråga:Hur tjänar man pengar på aktier?

Jag har nyligen ärvt ca 90 000 från en släkting som avlidit. Jag vill göra något vettigt med dessa pengar och funderar därför på att köpa aktier för pengarna så att jag kan tjäna pengar och förhoppnings på sikt kunna få råd med handpenning till ett hus. Jag blir dock lite förvirrad kring hur aktier fungerar och har några frågor.

  • Tycker du att jag skall köpa aktier för pengarna?
  • Hur tjänar man pengar på aktier?
  • Kan jag tjäna pengar på aktier? Eller måste man vara duktigt för att tjäna pengar.

Svar: Låt mig börja med att beklaga sorgen. Det är aldrig lätt när en släkting har dött. Det låter dock mycket förnuftigt att göra något vettigt med pengarna.

Jag skall nedan försöka varje del av din fråga individuellt.

Skall jag köpa aktier?

5000 kr som jag tjänart på att köpa aktierDenna fråga är mycket svår att svara på utan att veta mer om din ekonomi och jag rekommenderar aldrig att någon skall köpa aktier. Jag försöker ge alla för och nackdelarna med att köpa aktier. Det är sedan upp till dig och mina andra läsare att bestämma om de vill köpa aktier eller inte. Med detta sagt så kan aktier vara ett mycket bra alternativ om du väljer stora stabila bolag med en lång historia. Jag avråder från att investera pengarna i s.k. förhoppningsbolag eller andra högriskaktier.

Det kan dock finnas bättre alternativ än att investera i aktier. Har du t.ex. SMS-lån, privatlån eller konsumentkrediter med hög ränta eller höga avgifter. Om du har det kan det vara bättre att betala av dina lån istället för att investera i aktier. Detta ger en högre, 100% riskfri avkastning.

Låt oss t.ex. säga att du har ett lån med 8% ränta. Om du betalar av det lånet så får du motsvarande en 8% avkastning på dina pengar. Detta beror på att du slipper betala ränta och en sparad krona är lika mycket värd som en tjänade krona. Om du t.ex. har 100 000 kr i skuld med 8% ränta så kommer det om ett år kosta 108 000 kr att betala det lånet. Om du investerar 100 00 kr i aktier måste de med andra ord vara värd mer än 108 000kr om ett år för att det skall vara ett bättre alternativ än att betala av lånet.

Vanligtvis är det bättre att betala av på lånet om räntan är högra än 5%.

Du bör också undvika att köpa aktier om du behöver pengarna under de närmsta två åren.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns två sätt som man kan tjäna pengar på aktier.

  • Genom att köpa aktier och sedan sälja dem till ett högre pris. Man kan välja att äga aktierna under en längre tid innan man säljer eller bara en kortare tid för att dra nytta av en tillfällig kursuppgång. Som amatör är en långsiktig strategi ofta bättre.
  • Genom att köpa aktier som ger utdelning. Aktieutdelning är när ett företag delar ut en del av sin vinst till sina ägare. I svenska bolag sker detta vanligen en gång per år. Utkastningen kan vara olika stor i olika bolag. De bolag som har högst utdelning har strax över 5% utdelning. Du kan givetvis sälja aktier till ett högre pris vid en senare tidpunkt och tjäna pengar på det sättet också.

Kan alla tjäna pengar på aktier?

Man behöver inte vara proffs för att tjäna pengar på aktier. Faktum är att det är mycket enkelt att tjäna pengar som långsiktigt aktieägare. Om man köper en diversifierad portfölj med aktier i bolag listade på storbolagslistan så har man historiskt fått en bra avkastning på sina pengar utan att man behöver kunna särskilt mycket om aktier.