Aktieinvest recension

Vi rekommenderar inte aktieinvest eftersom det finns andra i vårt tycke mycket bättre aktiemäklare att välja mellan.  Två bra alternativ är Avanza eller Nordnet .   Här kan du jämföra de två olika mäklarna.  Avanza är dock oftast den bättre mäklaren för nybörjare.   Eftersom vi inte kan rekommendera denna mäklare så kommer vi inte längre att uppdatera denna sida.  Informationen nedan kan därför vara felaktig vid den tidpunkt som du läser detta.

aktieinvest loggaOm aktieinvest

Aktieinvest är en nätmäklare som grundades av aktiespararna för att främja aktiesparande bland småsparare. Målet var att göra aktiehandel lättare och billigare. Aktieinvest var Sveriges första nätmäklare och har mer än 30 år på nacken. 2018 så sålde aktiespararna aktieinvest till Pareto Securities.

Aktieinvest grundades som sagt för att pressa priserna för aktiehandel och göra det lättare för nybörjare att handla med aktier. Det är därför tråkigt att konstatera att Aktieinvest i min mening inte längre är ett bra val för småsparare (eller någon annan).  Mäklaren är dyr att använda och det är vanligen bättre för en småsparare att istället välja Avanza eller Nordnet som både erbjuder gratis aktiehandel. Läs mitt fullständiga omdöme här. Aktieinvest erbjuder dock ett par funktioner som du inte som kan hitta hos andra nätmäklare och som kan vara attraktiva för dig som småsparare.

aktieinvest

Special funktioner

Köp del av aktier hos aktieinvest

Aktieinvest låter dig bestämma hur mycket pengar du vill investera i varje aktieslag. Du behöver inte beakta hur mycket aktien kostar. Om du vill köpa HM aktier för 150 kr då kan du göra det oavsett hur mycket en aktie kostar. Detta eftersom du kan köpa delar av an aktie inte bara hela aktier. Om t.ex. HM:s aktie kostar 100 kr och du vill investera 150 kr då får du en och en halv aktie.

Det finns ingen annan svensk nätmäklare som låter dig köpa delar av aktier på detta sätt.

Månadsspara i olika aktier

Funktionen som låter dig köpa delar av aktier kan också användas vid månadssparande för att varje månad köpa delar i samma aktier för att skapa en diversifierad aktieportfölj. Du kan med andra ord spara 500 kr varje månad som används för att köpa andelar av aktier i ett antal olika bolag. Detta är en bra funktion om man vill skapa en diversifierad portfölj med stor riskspridning.

De erbjuder färdiga aktieportföljer och sparboxar som du kan investera i. Läs mer om dessa aktieportföljer och sparboxar.

Återinvestera utdelningar automatiskt

Aktieinvest låter dig återinvestera alla utdelningar automatiskt. Utdelningarna kan användas för att köpa aktier i samma aktieportfölj som du köper som en del av ditt månadssparande.

Färdiga aktieportföljer

Aktieinvest erbjuder olika aktieportföljer som du kan månadsspara i. Du måste spara minst 500 kr i månaden för att kunna månadsspara i dessa portföljer. Avgiften är 10 kr i månaden. Om du istället vill göra en engångsinvestering i dessa portföljer så är avgiften 15 kr + 1,3 % om summan understiger 100 000.

De färdiga aktieportföljer som erbjuds är:

Aktieinvest Aktieportfölj Bas

En portfölj med relativt låg tisk. Denna portfölj innehåller aktier i storbolag såsom Investor, Nordea och Volvo. Ett bra val om man vill ha en låg riskprofil.

Aktieinvest Aktieportfölj avkastning

En portfölj med lite högre risk byggd för att ge högre avkastning.

Aktieinvest Aktieportfölj småbolag

En portfölj som investerar i små bolag med stor potential. Denna portfölj har högst riskprofil men möjliggör också högra avkastning.

Aktieinvest Sparboxar

Sparboxar liknar på många sätt aktieportföljer men skiljer sig från dessa genom att de inte bara innehåller aktier utan även t.ex fonder. Detta skapar en ännu bredare diversifiering än aktieportföljerna kan erbjuda. Aktieinvest erbjuder just nu 10 olika aktieboxar designade för att vara tilltalande för olika sparare. De erbjuder t.ex. de allroundboxen men mycket låg riskprofil, ”We are the world” boxen som investerar dina pengar internationellt och boxen ”framtidsfeministen” som investerar i bolag som går i bräschen för jämställdhet. Du måste spara minst 500 kr i månaden för att kunna spara i en sparbox. Avgiften vid månadsspar är 20 kr per månad. Om du vill göra ett engångsköp betalar du istället 20 kr + 1 %. Avgiften för engångsköp i sparboxar som innehåller utländska aktier är högre. Medlemar i aktiespararna får rabatt vid sparande i sparbox.

aktieinvest sparboxar

Courtage & Avgifter

Aktieinvest erbjuder inte någon gratis aktiehandel och du måste betala courtage på alla affärer. Hur stort courtaget är beror på hur mycket pengar du vill investera och vilket värdepapper du vill köpa.

  • Om du vill köpa svenska aktier betalar du 0,15 % på orderns värde, dock minst 39 kr. Om du vill köpa aktier för mer än 66 000 kr betalar du 0,05 % på orderns värde, dock minst 99 kr. (vid näthandel)
  • Om du vill köpa andelar av aktier betalar du 20 kr + 1% av orderns värde. Om du vill köpa utländska aktier stiger denna kostnad till 20kr + 2%

Omdöme

Aktieinvest är en bra ide men är tyvärr alldeles för dyrt att använda för att det skall vara ett bra alternativ för småsparare. Avgifterna är betydligt mer attraktiva om man har råd att investera eller månadsspara ett högre belopp. Men i detta fall är de funktioner som aktieinvest erbjuder mycket mindre attraktiva.  Varför köpa andelar i en aktie om man skall investera större belopp. Om du investerar större belopp har aktieinvest mycket lite att erbjuda som inte de andra nätmäklaren kan erbjuda bättre. Jag kan tyvärr inte se några sparare för vilka Aktieinvest är ett bra alternativ. Detta är särskillt sant för småsparare, den kundgrupp som mäklaren främst riktar sig mot.

För dyrt

Låt mig förklara. Om du månadssparar 500 kr så betalar du 20 kr i månaden i avgift. Detta kanske inte låter som så mycket men det motsvarar en avgift om 4%. Detta är väldigt dyrt jämfört med vad andra mäklare erbjuder. Om du gjorde samma affär hos Avanza skulle du inte behöve betala någon avgift alls om du har mindre än 50 000 kr på ditt konto. Om du har mer än så skulle du fortfarande bara behöva betala 1 kr och 25 öre för att investera 500 kr (0.25%). Att använda aktieinvest kostar med andra ord 16 gånger mer än att använda Avanza.

Om du köper aktier hos Avanza tjänar du pengar nästan från dag 1. Hos aktieinvest måste aktierna gå upp i värde med 4% innan du kan börja tjäna pengar. Detta tar ofta flera månader. Ränta på ränta effekten gör att 4% i avgift på varje månadsspar har stor påverkan på hur mycket pengar du har i ditt konto efter 10 eller 20 år.

Fonder kan fylla samma funktion

Det är sant att att andra aktiemäklare inte låter dig köpa andelar i aktier eller köpa in dig i Aktieinvest sparboxar eller aktieportföljer men jag tycker inte att dessa kan rättfärdiga den höga avgift som Aktieinvest tar ut. Du kan nå i princip samma effekt utan att betala en hög avgift genom att köpa andelar i fonder med låg förvaltningsavgift. Avanza zero är ett exempel på en indexfond som inte tar ut någon avgift alls och som du kan köpa gratis genom Avanza.

Aktieinvest erbjuder en rad tjänster som är bra ideer på pappret och jag vill verkligen tycka om denna mäklare. Men deras tjänster är alltför dyra för att jag skall kunna rekommendera mäklaren och tills deras avgifter sjunker så är Avanza eller Nordnet bättre val för de flesta småsparare.

Fyllt sitt syfte

Det känns som om utvecklingen har hunnit om aktieinvest.  När aktiespararna grundade Aktieinvest så fanns det inga nätmäklare och det var dyrt at köpa och sälja aktier. Aktier handlades i stora handelsposter som ofta bestod av 100 aktier eller mer.   Aktieinvest spelade därför en stor roll i att sänka kostnaderna och göra handeln mer tillgänglig.  Sidan spelade en viktig roll i att få svenska folket att spara i aktier.  Men idag finns det andra mäklare som erbjuder gratis lätttillgänglig handel och handelsposter är  inte längre ett problem.  Aktieinvest har därför inte någon riktig funktion att fylla.  Det känns som att aktiespararna delvis håller med om detta eftersom aktiespararnas vd Joacim Olsson i samband med försäljningen gjorde följande uttalande:

”Nu har vi nått så långt vi kan med att pressa courtage. Vi tror att vi mer framgångsrikt kan bevaka marknaden och påverka villkoren för mindre investerare genom att vara helt oberoende från egna ägarintressen”

Huruvida så verkligen är fallet kan jag dock givetviss inte veta och jag tvivlar på att Aktiespararna skulle vilja erkänna det även om så var fallet.  De kan ju inte gärna tala illa om den mäklare de nyligen sålde.  Allt jag kan säga med säkerhet är att jag tycker det finns bättre alternativ än aktieinvest om du vill börja handla med aktier.