Köpa norska aktier

Köpa norska börsnoterade aktier

norgeAtt handla norska aktier har aldrig varit lättare och påminner idag mycket om att handla med svenska aktier. Detta beror på att Nasdaq Nordic har samlat hela norden under ett tak med ett gemensamt handelssystem. Detta innebär att de flesta aktier börsnoterade företag i Norge kan hittas hos samma mäklare som du använder när du köper svenska aktier.

Om du är kund hos t.ex. Avanza, Nordnet eller DeGiro så kan du handla norska aktier med ditt nuvarande konto. Avgifterna för att handla med norska aktier är vanligtvis desamma som du betalar när du handlar med svenska aktier.

Du kan som små sparare handla norska aktier helt gratis förutsatt att du har ett konto hos Avanza eller Nordnet. Max beloppet du får ha på ditt konto för att få handla gratis skiljer sig mellan de två aktiemäklarna. Jag rekommenderar att du läser här för att se hur stort beloppet är just nu.

Om du vill köpa en börsnoterade norsk aktie så måste du logga in på ditt aktiemäklarkonto och leta reda på aktier du vill köpa. Det enklaste sättet att göra detta är genom att använda sökfunktionen. Du kan också använda en sajt såsom placera.nu för att hitta aktiens börskod. Med denna kan du mycket enkelt hitta aktier hos din mäklare.

Använd alltid börskoden istället för företagets namns när du lägger en köp eller sälj order via telefon. Om du vill vara extra säker på att det blir rätt kan du använda både börskoden och företagets namn.

laxfarm
Norska börs innehåller ett flertal bolag som odlar lax och som erbjuder mycket bra direktavkastning.

När du har hittat din aktie kan du lägga en köporder precis som du skulle göra om du köpte svenska aktier. Du kan läsa om hur man köper svenska aktier här. Du har normalt tillgång till samma funktioner som när du köper svenska aktier. DVS du kan använda dig av bästa pris, högsta pris, fill and kill, fill or kill och så vidare.

Norge är en mogen marknad utanför EU. Jag rekommenderar därför att du investerar i Norska aktier för att öka diversifiering i din aktieportfölj. Det finns många bra företag att välja mellan och det finns också ett antal mycket bra utdelningsaktier som man kan investera i. Jag rekommenderar aldrig enskilda aktier och kommer därför inte att ge några exempel på bra Norska aktier. Du måste själv granska olika aktier och se vilka som passar din investeringsfilosofi.

Små lokala börslistor

Norge har precis som Sverige mindre lokala börslistor som inte är egentliga börser utan istället handelsplatser eller plattformar som gör det enklare att handla med onoterade aktier. Listor av denna typ uppstår och avvecklas regelbundet- Att handla på dessa små listor kan vara komplicerat och hur det fungerar kan variera mellan olika listor. Det är vanligt att man inte kan handla med dessa aktier genom sin aktiemäklare utan att man istället måste göra det direkt genom företaget som administrerar listan.

I andra fall är listan bara ett sätt för köpare och säljare att hitta varandra och man måste själv förhandla om priset. När man kommit överens så skriver man ett överföringskontrakt och sätter själv över betalningen till säljaren. När man har ett undertecknat överföringsdokument kan man skicka detta till sin aktiemäklare för att få aktierna överförda till sitt konto hos mäklaren. Vissa mäklare tar ut en avgift för detta.

Att handla på dessa små listor är mycket riskabelt eftersom aktierna inte har genomgått samma granskning som det har gjort på de stora börslistorna. De har inte heller samma skyldighet att förse sina aktieägare med information.

Köpa aktier i små bolag kan vara mycket lönsamt. Speciellt om man köper in sig i ett bolag som växer sig stort. Men det är viktigt att inse att det alltid är förknippat med hög risk. Du bara aldrig investera mer än en mindre del av ditt kapital i denna typ av bolag.

Köpa aktier i onoterade bolag

Att köpa aktier i onoterade bolag kan vara mycket svårt. I de flesta fall vill en ägare av ett onoterat bolag inte sälja aktier till en främling. De ser sitt bolag som ett privat bolag och har inget intresse av att sälja aktier. Speciellt inte till någon de inte känner. Om du däremot känner ägaren sedan tidigare kan det vara lättare att få köpa aktier men svaret kommer i de flesta fall fortfarande vara nej. Pressa inte en bekant att sälja aktier till dig om de inte vill. Många vill inte blanda vänskap och pengar. Något som kan vara mycket klokt. Om du försöker pressa dem till att låta dig köpa in dig bolaget trots att de sagt nej så kan detta mycket enkelt förstöra er vänskap.

Jag avråder från att försöka köpa aktier i onoterade bolag som du inte har blivit inbjuden att köpa aktier i. Enda undantaget från denna regel är om du är intresserad av att investera en summa. Ingen företagare vill få ett mail där en främlingen frågar om de kan få köpa aktier i bolaget för 10 000 kr. Det skapar mer problem än det är värt. Om du däremot vill investera 500 000 kr eller 1 000 000 kan erbjudandet vara mer välkommet eftersom detta kan låta företaget köpa in ny utrustning som de behöver för att växa eller något annat som det inte finns pengar för i budgeten just nu.

Försäkra dig om att du är medveten om alla risker innan du investerar i ett onoterat bolag. Detta är sant oavsett i vilket land du investerar.