Avanza Recension

 

avanza aktiemäklare på nätet

Välkommen till min recension av Avanza.

Avanza är en av Sveriges största och mest välrenomerade aktiemäklare. I denna recenssion kommer jag att ta en närmare titt på de tjänster som Avanza erbjuder och försöka avgöra om denna mäklare förtjänar allt beröm den får eller om det finns andra mäklare som är ett bättre alternativ för den som vill börja spara i aktiet och fonder.

Avanza grundade 1999. Deras affärside är att erbjuda billig aktiehandel till privatpersoner. De har idag mer än 750 000 olika kunder och står för fler avslut på Nasdaq Nordic än någon annan mäklare. Avanza har sitt huvudkontor i Sverige och företagets aktie är listad på Nasdaq Nordic. Du kan med andra ord köpa aktier i företaget om du så önskar.

Nätmäklaren har ett mycket gott rykte på marknaden och är känd för att erbjuda mycket bra kundservice. Andra anledningar att välja Avanza inkluderar:

  • Enkelt att köpa och sälja aktier.
  • Gratis aktiehandel om du har aktier värda mindre än 50 000 kr
  • Inga fasta konto-, års- eller insättningsavgifter
  • Sveriges nöjdaste kunder inom sparande nio år i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI)
  • Avgiftsfri Indexfond (Avanza Zero)
  • Brett Utbud av aktier och fonder
  • Extremt billiga bolån: Superbolånet ( 0,79% ränta i skrivande stund)

Öppna avanza konto

Anledningar att välja en annan mäklare.

  • Det finns som vi kan se det ingen anledning för någon som vill börja spara i aktier att inte välja Avanza. De är ett mycket bra val för småsparare. Om du är en mer erfaren handlar med en större portfölj så är Avanza fortfarande ett bra val men det finnas anledning att överväga att välja en annan mäklare. Detta då du kanske vill kunna använda verktyg som Avanza inte ebjuder eller du kanske vill kunna handla med instruments såsom CFD:er som denna mäklare inte erbjuder.

Öppna konto

Bild till avanza recension

Avanza Courtage

All information nedan avser handel på stockholmsbörsen. Handel på andra marknadsplatser och in andra länder kan medföra andra courtage.

Avanza affärside är att erbjuda billig aktiehandel till privatpersoner. Detta är tydligt när man tittar på deras courtage som är mycket lägre än de som storbankerna och traditionella mäklare erbjuder. Hur mycket du betalar i courtage beror på vilken typ av konto du har och hur stora affärer du gör. De erbjuder 5 olika konton som du kan läsa mer om nedan.

De flesta som börjar sparar i aktier har innitialt mindre än 50 000 på sitt konto. Om detta beskriver dig så behöver du inte betala något courtage alls. Att köpa och sälja aktier är hos Avanza är helt gratis om du har mindre än 50 000 kr på kontot. Om du har mer än så på kontot så måste du betala courtage på dina affärer. Hur mycket du betalar beror på din konto typ och hur stora affärer du gör. Den lägsta courtage du måste betala är 1 kr och det högsta courtae du någonsin måste betala är 99 kr. (förutsatt att du använder rätt kontotyp för dina transaktioner.

Avanza Konton

Avanza erbjuder 5 olika kontotyper. Dessa kallas äevn courtage klasser. En som enbart är för småsparare med mindre än 50 000 kr på kontot och 4 andra som du kan välja att använda dig av. Du kan byta konto efter dina egna behov men det finns restriktioner för hur ofta du kan byta konto. Du kan inte byta för varje transaktion utan måste välja den typ som är överlag bästa för dina handelsvanor

Konto: Start

Denna typ av konto är för nya kunder som har mindre än 50 000 kr på kontot. När saldot på ditt konto (inklusive aktier) har överstigit 50 000 kr kan du ej längre använda dig av denna typ av konto. Det spelar ingen roll om du tar ut pengar från ditt konto igen. Om du någon gång har haft mer än 50 000 kr på kontot kan du inte längre använda denna kontotyp.

Konto: Mini

Mini är en kontotyp som passar småsparare som har mer än 50 000 kr på kontot och som gör huvudsakligen små affärer. Kontotypen är det bästa valet om du normalt handlar aktier för mindre än 15 600 kr. Courtaget för denna konto typ är 0,25%. Lägsta möjliga courtage är 1 kr.

Konto: Small

Small är ett konto som passar den som huvudsakligen köper och säljer aktier för mellan 15 600 SEK – 45 999 SEK per transaktion. Courtaget för denna typ av konto är 0,15%. Lägsta möjliga courtage är 39 SEK.

Konto: Medium

Medium är en typ av konto som passar den som gör lite större affärer. Courtaget är 0,069% och lägsta möjliga courtage är 69 sek. Denna typ av konto är lämpligt för sparare som gör transaktioner värda mellan 46 000 SEK – 143 499 SEK.

Konto: Fast

Detta är den bästa kontotypen för den som gör lite större aktieaffärer. Courtaget på stockholmsbörsen är alltid 99 kr oavsett transaktionens storlek.

Avanza ISK

Att öppna ett ISK (InvesteringsSparKonto) hos Avanza är helt gratis. Du behöver inte betala något för att öppna kontot och det finns inga årliga avgifter. Det enda du betalar är courtage och avgifter på de transaktioner du gör. Läs mer under courtage för att se hur stora dessa kan vara.

Du måste givetvis även betala den årliga schablonskatten men detta är en statlig avgift och måste betalas oavsett var du har ditt ISK konto.

Om du redan har ett aktiekonto eller en ISK hos en annan mäklare kan du flytta dem till Avanza. Att flytta från ett annat ISK konto är helt gratis. Om du flyttar dem från en depå så ser skattemyndigheten detta som en försäljning och du måste betala skatt på eventuella vinster.

Läs mer om ISK och när du skall välja ett ISK konto på vår sida om ISK.

Avanza fonder

Avanza erbjuder ett mycket bra utbud av olika fonder som du kan välja mellan. De erbjuder dig att handla med ett brett utbud av fonder som sköts av olika fondmäklare. De driver även en rad egna fonder med mycket låga avgifter.

Du kan välja att auto spara i fonder. Då får själv välja hur mycket du vill månadsspara varje månad och du kan är som helst ändra ditt sparbelopp.

Avanza Auto 1-6

Avanza auto är ett antal specialfonder som är avsedda för att hjälpa dig månadsspara automatiskt. Tjänsten ser till att du alltid har en bra portfälj av fonder. De sex olika Auto fonderna har olika riskprofil. 1 har lägst risk och 6 har högst risk. Dessa fonder invester huvudsakligen i andra fonder. Fonderna rebalanserar innehaven kvartalsvis och allokerar om innehavet årligen. Detta för att garantera att din sparportfälj alltid håller önskad riskprofil. Om innehavet inte rebalanserades så kan riskprofilen med tiden stiga eller sjunka beroende på vilka industrier som går bra.

Avgiften för att investera i dessa fonder är 0.35% årligen. Detta är mycket lågt för en fond som denna.

Avanza Zero

Avanza Zero är en passivt förvaltad indexfond med målsättningen att ge fondandelsägarna en förmögenhetsutveckling som i så stor utsträckning som möjligt följer utvecklingen för SIX30RX-index. Namnet på fonden, Zero, hänvisar det faktum att denna fond inte tar ut någon förvlatningsavgift. Mäklaren tar med andra ord inte ut någon avgift för att förvalta fonden. Courtage kan dock utgå när du köper och säljer fondandelar.

Avanza Zero var när fonden startades 2006 den första avgiftsfria indexfonden.

Högsta engångsinsättning är 25 000 SEK.

Avanza Global

Avanza global är (I vart fall enligt marknadsföringen) världens billigaste globalfond. Det är den billigaste globalfonden som listas av Morningstar. Den årliga förvaltningavgiften är 0.05% och total årlig avgift är 0.11%. Fonden är utvecklad för att följa världsindex. Fonden investerar på 23 olika marknader.

Bitcoin och andra kryptovalutor

bitcoin xbt avanza

Avanza erbjuder inte handel med Bitcoin eller andra kryptovalutor. De erbjuder dock handel med certifikat baserade på Bitcoin. Ethereum, XRP och litecoin. Dessa cerfikat gör det möjligt att tjäna pengar på bitcoin och andra valutor utan att äga dem. Dessa certifikat som mäklaren erbjuder har inte någon hävstång.

Binära optioner

Avanza erbjuder inte handel med binära optioner

CFD

De erbjuder inte handel med CFD:er.  De erbjuder dock olika certifikat såsom bull & bear-certifikat som erbjuder hävstång och som fungerar på ett mycket liknande sätt som CFD:er.

Avanza Bank

Avanza är en bank och dina insättningar skyddas av det statliga insättningsskyddet. Deras banklicens låter dem även erbjuda lån och andra banktjänster.

Sparkonto

Avanza bank erbjuder ett sparkonto som erbjuder bra ränta. Kontot ger den bästa räntan som vi har kunnat hitta bland konton som skyddas av insättnings garantin. Det finns sparkonton som erbjuder högre ränta men dessa är normalt inte skyddade av insättningsgarantin. Du riskerar med andra ord att förlora pengar som du sätter in på dessa konton. Avanxa sparkonto är det bästa sparkonto vi har hittat om du vill att dina pengar skall vara skyddadde.

Lån

Avanza bank erbjuder ett antal olika mycket fördelaktiga lån.

Superlånet

Superlånet är en mycket billig värdepapperskredit. Dvs ett lån som du kan använda för att köpa mer aktier. För att få låna pengar med superlånet måste du ha tillräcklig säkerhet på ditt konto i form av aktier i olika godkända aktier eller fonder. Du kan låna upp till 50 000 kr helt räntefritt. Om du vill låna mer än så betalar du 0.99% i ränta. Dessa räntor ändras beroende på rämteläget och kan ha ändrats när du läser detta. För att få låna till 0.99% ränta får du låna max 25% av din prtföljs säkerhetsvärde. Om du är villig att betala 1.74% ränta så får du låna upp till 50% av portföljvärdet.

Om du vill låna mer än så kan du använda dig av mäklarens vanliga värdepapperskredit. Då får du låna upp till 90% av portföljvärdet till 5.40% ränta.

Avanza Bolån

Avanza erbjuder ett mycket fördelaktigt bolån. För närvarande är den rörliga räntan 1.34% procent och den 10 åriga bundna ränta 2.77%. Detta bolån får avse max 60% av bostadens värde. Detta innebär t.ex att du får låna max 2 miljoner om din bostad kostar 3.3 miljoner. För att kunna få ett lån måste du vara 18 år, ha en fast anställning med en inkomst som är hög nog att du klarar en KALP (kvar att leva på-kalkyl) och du får inte ha några betalningsanmärkning. Du får inte heller ha skyddade personuppgifter eller bedrägerispärr. Detta bolån kan vara ett mycket bra alternativ om du kan finansiera 40% av köpesumman på annant sätt.

Öppna konto