SAVR

SAVR är en fondmäklare som gör det billigare att spara i fonder. De ger dig rabatt på fondavgiften för mer än 1600 olika fonder. Detta gör att dina pengar växer snabbare än de skulle göra om du investerade dina pengar hos en annan aktör. Hur mycket billigare det är att köpa en fond genom SAVR varierar beroende på vilken fond du investerar i. I genomsnitt så är det 30-50% billigare att äga fonder hos SAVR.

SAVR erbjuder marknadens just nu lägsta fondavgifter. Klicka här om du vill veta hur de kan erbjuda lägre fondavgifter än alla andra banker och aktiemäklare.

De erbjuder en mycket bra tjänst för den som vill investera i fonder.

Det tar mindre än 3 minuter att öppna ett konto med bank ID. Du kan börja handla med fonder på deras fondtorg så snart du har satt in pengar på ditt konto.

Öppna Savr konto

Savr är en mycket bra tjänst som rekommenderas varmt. Du kan läsa mitt mer omfattande SAVR omdöme längre ner på sidan.

Observera:  SAVR erbjöd innan November 2019 en annan tjänst. De erbjöd då en fondrobot med relativt höga avgifter. Det finns fortfarande månge recensioner online som recenserar denna gamla version av företaget. Om du stöter på en negativt recension av företaget som klagar på liten valfrihet och höga avgifter så avser denna recension nästan garanterat den gamla versionen av tjänsten. Du kan därför bortse från dessa recensioner.

SAVR

Vad är SAVR?

SAVR är ett fondtorg som låter dig handla fonder och betala lägre förvaltningsavgifter än du skulle betala om du köpte samma fond hos en annan förvaltare. Detta låter dina pengar växa snabbare. Att minimera de avgifter man betalar är ett av de bästa sätt att maximera den långsiktiga tillväxten i din portfölj.

Ett fondtorg är en plats där du kan köpa och sälja fonder från många olika fondbolag. Savr ger dig tillgång till 1600 olika fonder. Det är ungefär lika många som Avanza och Nordnet erbjuder. Det är alltså inte SAVR som driver fonderna utan de låter dig investera i fonder från många olika förvaltare. Exempel på fonder man investera i inluderar t.ex. Core Ny Teknik, Coeli Global Selektiv, SEB Hållbarhetsfond Sverige, PriorNilsson Realinvest, och Länsförsäkringar Fastighetsfond A. Du får rabatt på årsavgifterna på alla fonder som du köper genom Savr.

Hur fungerar SAVR?

SAVR APPSAVR fungerar på samma sätt som andra fondtorg. De ger dig tillgång till ett stort antal olika fonder som du enkelt kan köpa och sälja genom att använda deras tjänst. Det är mycket enkelt att hitta de fonder man letar efter och det är mycket enkelt att köpa dem när man har hittat dem. Du kan köpa och sälja fondandelar när som helst genom att använda deras app eller deras hemsida.

Sänk dina avgifter genom att flytta ditt nuvarande fondsparande till SAVR. Du kan behålla samma fonder som du har nu efter flytt men du kan behöva sälja dem hos din nuvarande bank och köpa dem på nytt hos SAVR.

Rent praktiskt fungerar SAVR på följande sätt.

Öppna ett konto hos SAVR och sätt in pengar på ditt  konto. Du kan sätta in pengar direkt i appen.  Välj mellan att månadsspara eller att sätta in pengar när du har lite extra.  Du kan när som helst sätta in mer pengar eller ta ut pengar du har på SAVR. Om du vill investera i en fond behöver du bara klicka dig till fondens sida, bestämma hur mycket pengar du vill investera i fonden och klicka för att genomföra köpet.

Allt sparande hos SAVR sker i ett ISK konto.

Hur kan SAVR erbjuda lägre fondavgifter?

Den stora fördelen med att använda SAVR är att du då betalar lägre fondavgifter än vad du skulle göra om du köpte samma fond hos en annan bank eller aktiemäklare. För att förklara det måste vi förklara hur fonder fungerar. De flesta fondförvaltare betalar en kommision till banker och aktiemäklare.

Banken och aktiemäklaren får en viss procent av den årliga förvaltningsavgiften som kommision för att de förmedlade köpet av fondandelarna. IE de får kommision för att du investerade i fonden genom dem. Alla storbanker och aktiemäklare såsom Nordnet och Avanza får denna kommision om du äger fonder genom dem. Detta är en del av hur banker och aktiemäklare tjänar pengar.

SAVR har valt att återbetala denna kommision till dig. De tjänar med andra ord inget på dessa kommisionen utan låter sina kunder behålla dessa pengar. Detta är vad som gör det möjligt att handla med lägre avgifter genom SAVR än vad du kan göra genom andra banker och mäklare.

Omfattas SAVR av insättningsgarantin?

Ja. Pengar på ditt konto hos SAVR omfattas av den statliga insättningsgarantin. Pengar som har investerats i fonder omfattas givetvis inte av insättningsgarantin. Fondernas värde kan gå upp eller ner beroende på hur fondens aktier utvecklas. Det finns alltid en risk att förlora pengar när man investerar i aktier och fonder. Historiskt har det dock gett mycket bättre avkastning än sparkonton och obligationer.

Hur investerar SAVR dina pengar?

Du väljer själv vilka fonder du vill investera i och hur mycket pengar du vill investera i varje fond. Du kan när som helt höja eller sänka det belopp du har investerat i en enskilld fond. Det finns mer än 1300 fonder att välja bland.

SAVR fond
Hur mycket kan du spara genom att använda SAVR

SAVR ISK

Allt sparande  sker i ett investeringssparkonto (ISK). Ett investeringssparkonto (ISK) är ett förmånligt sätt att spara och ger i de flesta fall lägre beskattning än andra typer av sparande. Du betalar en liten schablonskatt  oavsett hur mycket pengar du tjänar eller förlorar. Du betalar ingen vinstskatt.

Avgifter

Att starta ett konto, sätta in och ta ut pengar är helt gratis hos SAVR. Du betalar ingen avgift när du öppnar ditt konto och SAVR erbjuder fria uttag och insättningar. Denna enda avgift som du betalar om du investerar i svenska fonder är en fast årsavgift motsvarande 0,09 procent av sparkapitalet. Detta är i de flesta fall mycket mindre än de besparingar som du gör genom att du betalar lägre årsavgifter i de fonder du investerar i. I det flesta fall är den totala avgiften hos SAVR mycket lägre än den totala avgift du skulle betala om du investerade i samma fonder hos ett annat företag.

Om du investerar i utländska fonder som handlas i en annan valuta än svenska kronor så tar företaget ut en 0,5% växlingsavgift. Denna avgift utgår när du köper och säljer utländska fonder. Ingen extra avgift utgår för att äga utländska fonder. Denna växlingsavgift kan vara betungande om man investesterar kortsiktigt men är mindre viktig vid långsiktigt sparande.

Omdöme

Mitt omdöme är att SAVR är en bra tjänst om du vill investera dina pengar men inte vet något om aktier och investeringar. De gör det billigare att investera i fonder och man skall alltid göra vad man kan för att sänka dina förvaltningsavgifter. Jag rekommenderar att du använder SAVR för allt ditt fondsparande. Om du redan äger fonder är det ofta värt att flytta ditt fondinnehav för att sänka dina förvaltningsavgifter. Att flytta dina fonder till företaget kan spara dig mycket pengar och ge dig en betydligt mer värdeful portfölj om du investerar långsiktigt.

SAVR är det just nu bästa valet för att investera i fonder.

Öppna konto

Kritik

Nya SAVR är en mycket bra fondmäklare och jag rekommenderar den varmt. Men detta innebär inte att allt är perfekt. Nedan kommer vi att titta närmare på möjlig kritik som man kan rikta mot företaget och huruvida kritiken är berättigad.

0,09% Årsavgift

I en perfekt värld behöver man inte betala någon årsavgift för att ha ett konto hos en fondmäklare och de flesta andra banken och mäklare tar inte ut något årsavgift. De tjänar istället sina pengar från den kommision ditt fondinnehav ger dem varje år. SAVR betalar tillbaka denna kommission till sina kunder och kan därför inte tjäna pengar på detta sätt.

När man beaktar att de kommisioner från fondförvaltningsavgifter som de betalar tillbaka vanligtvis är värd många gånger mer än 0,09% så kan man inte klaga på deras årsavgift. Om man t.ex. får tillbaka 0.50% varje år kan man inte klara på att man måste betala 0,09%. Alla tjänster som ger mig mer pengar än de kostar att använda  är väl värda sin avgift.

0,5% Växlingsavgift

Den växlingsavgift som SAVR tar ut är lite högre än den som du kan hitta hos vissa konkurrenter. Skillnaden mellan växlingsavgiften hos  SAVR och hos andra fondmäklare är dock relativt liten.

Detta är inget problem om du bara vill investera i Svenska fonder (fonder som drivs av svenska fondförvaltare och som handlas i SEK) men leder till extra kostnader om du investerar i utländska fonder. Om du t.ex. investerar i Handelsbanken USA fond så investerar du i en svensk fond trots att fonden investerar pengarna i utlandet. Då måste med andra ord inte investera i utländska fonder för att nå god riskspridning.

Huruvida det är värt att investera i utländska fonder hos SAVR beror på hur lånsiktigt du investerar. Om du investerar mycket kortsiktigt kan det vara bättre att välja en annan mäklare som avanza men om du tror att du kommer behålla dina fonder i mer än ett år kommer du troligen tjäna på att köpa fonderna hos SAVR.  De besparingar du gör på förvaltningsavgiften är värda mer än skillnaden mellan växlingsavgifterna.

Nykomling

Savr är relativt nya på marknaden och har inte hunnit etablera ett gott rykte på marknaden. Man kan därför undra om man kan lita på företaget. Svaret på denna fråga är mycket enkelt. Du kan öppna ett konto hos SAVR med 100% tillit. De pengar som du sätter in skyddas av bankgarantin upp till 100 000 Euro (950 000 kr) genom Danske Bank. Dina pengar är med andra ord säkra även om företaget går i konkurs. De fonder som du köper genom företaget är dina även om företaget går i konkurrs så du behöver inte oroa dig för detta heller.

Dina investeringar är som grädde på moset även skyddade av investerargarantin.

Små besparingar på passiva fonder

Besparingarna som man får genom att använda SAVR är ofta relativt små när man investerar i passiva fonder.  Detta beror på att förvaltningsavgifterna ofta är relativt små vilket också innebär att det inte finns stort utrymme för större besparingar.  Men även en liten besparing är en besparing och det är alltid värt att köpa fonder där du betalar minst avgift.

Alla fonder är billigare om du köper dem via SAVR men störst besparingar kan göras på aktivt förvaltade fonder.

Bästa val?

savr app iphoneHuruvida SAVR är bästa valet för dig eller inte beror till stor del på hur du vill spara. Om du vill spara uteslutande i fonder då är företaget ofta det bästa valet. Du kommer troligen att betala lägra avgiften vilket låter dina pengar växa snabbare.

Företaget fokuserar dock enbart på fonder så om du vill kunna investera direkt i aktier måste du välja en annan mäklare såsom Avazna eller Nordnet. Att spara i fonder är enklare och kräver mycket lite kunskap om aktiemarknaden. Det är ett mycket bra val om du inte vill behöve tänka på ditt sparande.

Du kan troligen få bättre avkastning om du väljer att köpa aktier direkt genom Avanza eller Nordnet. Detta eftersom du inte betalar någon årsavgift alls för att äga aktier. Men om du letar efter ett passivt alternativ som låter dig tjäna en bra avkastning utan att du behöva göra (eller kunna) någonting så är SAVR ett bra val. Detta är sant oavsett om vill spara åt dig själv eller om du vill spara till dina barn eller barnbarn.

Om du vill investera båda i fonder och i aktier och andra värdepapper så rekommenderar jag att du öppnar ett konto hos SAVR och ett hos Avanza (eller Nordnet). Använd SAVRkontot för att investera i fonder och kontot hos Avanza för att investera i aktier. Detta ger dig lägsta möjliga avgifter både när du handlar med fonder och när du handlar med aktier.

Tjänsten  är mycket enkel att använda och man kan komma igång med att spara på mindre än 5 minuter.

SAVR mobilapp är mycket bra och lätt att använda. Den har bra betyg på Google Play och i App Store.

SAVR är i mitt tycke ett bra val som är värt att pröva.

Öppna konto