SAVR

SAVR är en bra alternativ om du letar efter ett bra passivt sparande som sköter sig själv. Deras avgifter är relativt höga men har historiskt varit värda sitt pris. Tjänsten är ett bra alternativ om du vill börja investera utan att behöva kunna något om aktier och fonder. Det tar mindre än 3 minuter att öppna ett konto med bank ID. Du behöver sedan bara sätta in pengar och SAVR sköter rester. Det är en bra tjänst som är väl värd att pröva.

Öppna Savr konto

Du kan läsa mitt mer omfattande SAVR omdöme längre ner på sidan.

SAVR

Vad är SAVR?

SAVR är en app somgör det enkelt att spara pengar och få hög avkastning.

SAVR appen är vad man kallar en fondrobot eller en robotrådgivare. En fondrobot hjälper dig att investera dina pengar automatiskt. Fondrobotar såsom SAVR används ofta med automatisk sparande men man behöver inte autospara för att använda en fondrobot. När du sätter in pengar på ditt sparkonto i SAVR kommer fondroboten automatiskt att investera dina pengar åt dig.

Fondrobotar såsom SAVR är ett bra val för de som vill investera sina pengar för att få en högre avkastning än de får på sitt sparkonto men som inte vill behöva välja fonder och aktier själv. Att använda SAVR är helt automatiskt.

Hur fungerar SAVR?

SAVR appSAVR är som sagt en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar. SAVR investerar dina pengar i den aktivt förvaltade fonden Cliens Mixfond. En fond som är designad för att ge högre avkastning än Index.

Rent praktiskt fungerar SAVR på följande sätt.

Öppna ett konto hos SAVR och sätt in pengar på ditt  konto. Du kan sätta in pengar direkt i appen.  Välj mellan att månadsspara eller att sätta in pengar när du har lite extra.  Du kan när som helst sätta in mer pengar eller ta ut de pengar du har på SAVR.

De pengar du sätter in på kontot används automatiskt för att köpa andelar i fonden Cliens Mixfond. (vilken fond fondrobot investerar i kan komma att ändras i framtiden). De andelar som har köpts sätts in på ditt konto och kommer ligga där tills du vill ta ut pengar. När du tar ut pengar säljs andelar i fonden.

Värdet på varje fondandel kommer förhoppningsvis (troligtvis) gå upp över tid och det är denna värdeökning som låter dig få en avkastning på din investering. Ju mer fonden går upp i värde desto mer pengar tjänar du. Hur mycket fonden kommer gå upp i värde varje år är omöjligt att säga. Det beror på hur väl förvaltarna lyckas förvalta fonden och på hur aktiemarknaden i allmänhet utvecklas. Under 2019 sex första månaderna har avkastning för de som sparat med SAVR varit nästan 13%. Du kan dock inte räkna med att alltid få så hög avkastning. 2019 har hittills varit bättre än normalt.

Allt sparande hos SAVR sker i ett ISK konto.

Omfattas SAVR av insättningsgarantin?

Ja. Pengar på ditt konto hos SAVR omfattas av den statliga insättningsgarantin. Pengar som har investerats i fonden omfattas givetvis inte av insättningsgarantin. Fondens värde kan gå upp eller ner beroende på hur fondens aktier utvecklas. Det finns alltid en risk att förlora pengar när man investerar i aktier och fonder. Historiskt har det dock gett mycket bättre avkastning än sparkonton och obligationer.

Hur investerar SAVR dina pengar?

SAVR investerar dina pengar i Cliens mixfond.

Cliens Mixfond

cliens mixfond

Cliens mixfond är en aktivt förvaltad fond som har som mål att ge en högre avkastning än index. Fonden innehåller alltid både aktier och räntebärande värdepapper. De måste alltid ha minst 25% av sitt kapital i var typ av värdepapper. De kan med andra ord ha upp till 75% aktier i fonden.

Historiskt sätt har Cliens mixfond lyckats slå index med betydande marginal under starka börsår medan de under svagare år har legat mycket nära index. Under de senast 10 åren har Cliens mixfond gett 133.55% avkastning medan index gett 101.44%. Cliens mixfond har med andra ord get 30% högre avkastning än jämförelseindex. Jag tror dock inte att denna siffra beaktar fondens förvaltningsavgift. Om man beaktar denna så har fondens utveckling varit jämförelseindex. Du kan läsa mer om fondens förvaltningsavgift nedan under avgifter.

Fonden grundades 2004-12-31 och förvaltas av Carl Sundblad och Wilhelm Högström. Den förvaltar lite mer än 1 miljard. Fonden får 3 stjärnor hos Morningstar.

SAVR ISK

Allt sparande  sker i ett investeringssparkonto (ISK). Ett investeringssparkonto (ISK) är ett förmånligt sätt att spara och ger i de flesta fall lägre beskattning än andra typer av sparande. Du betalar en schablonskatt om 0,453% per år oavsett hur mycket pengar du tjänar eller förlorar. Du betalar ingen vinstskatt.

Avgifter

Att starta ett konto, sätta in och ta ut pengar är helt gratis hos SAVR. Du betalar ingen avgift när du öppnar ditt konto och SAVR erbjuder fria uttag och insättningar. Cliens mixfond tar dock ut en årlig förvaltningsavgift. Denna årliga förvaltningsavgift är 1.81%. SAVR får 0,875% av detta från Cliens och det är denna ersättning som låter SAVR erbjuda den tjänst de erbjuder. Du måste betala samma förvaltningsavgift hos Cliens mixfond även om du investerar direkt i fonden istället för att använda SAVR. Det kostar med andra ord inget extra att använda sig av denna fondrobot.

Omdöme

Mitt omdöme är att SAVR är en bra tjänst om du vill investera dina pengar men inte vet något om aktier och investeringar. Om du vill ha ett sparande som kan ge dig en hög avkastning utan att du behöver bry dig om det. Ett sparande som sköter sig själv. Det finns bättre alternativ för mer aktiva investeringar som är villiga att ta sig tid att analysera aktier och fonder. SAVR är ett bra val om du vill slippa detta och bara vara en passiv investerare.

Öppna konto

Vanlig kritik

En vanlig kritik mot SAVR är att förvaltningsavgiften är relativt hög. Man kan hitta fonder med lägre avgifter och man kan välja indexfonder med mycket lägre avgift. Jag förespråkar normalt att man skall försöka undvika avgifter så långt som möjligt men jag tycker att SAVR kan vara ett bra val trots den höga avgiften. Detta eftersom Cliens mixfond har gett en avkastning likartad den du skulle ha fått om du investerat i en indexfond även efter avgiften har räknats bort.

Vilket som skulle ha varit det bästa valet de senaste 10 åren beror helt på vilken indexfond man har valt och vilken avgift den fonden har tagit ut. Om man inte vill behöva lära sig mer om fonder så är SAVR ett bra alternativ som historiskt har gett samma avkastning som en billigare indexfond även efter att avgiften har räknats av. Det har med andra ord varit värt att betala avgiften.

Om man tittar på enskilda år så har resultatet varierat. Visa år har SAVR och Cliens mixfond varit ett mycket bättre val även efter avgift har betalats. Andra år hade en indexfond varit ett bättre val. Det är därför jag väljer att basera mitt omdöme på en 10 års period. Det ger en mer rättvis bild hur bra eller en dålig en service är.

Bästa val?

Du kommer troligen att få bättre avkastning om du väljer att lära dig lite om aktier och väljer att köpa aktier direkt genom Avanza eller Nordnet. Avgiften för att göra detta är också mycket lägre. Men om du letar efter ett passivt alternativ som låter dig tjäna en bra avkastning utan att behöva göra (eller kunna) någonting så är SAVR ett bra val. Detta är sant oavsett om vill spara åt dig själv eller om du vill spara till dina barn eller barnbarn.

savr app iphoneTjänsten  är mycket enkelt att använda och man kan komma igång med att spara på mindre än 5 minuter. Du kan ha flera olika sparkonton där du sparar till olika saker.

SAVR mobilapp är mycket bra och lätt att använda. Den har bra betyg på Google Play och i App Store.

SAVR är i mitt tycke ett bra val som är värt att pröva.

Öppna konto