Fondrobot eller Robotrådgivare

Fondrobotar och robotrådgivare fyller liknande funktioner och gränsen mellan de två termerna är inte alltid helt klart. Jag kommer därför att behandla fondrobotar och robotrådgivare på samma sida. Det finns robotar som är både en fondrobot och en robotrådgivare medan andra robotar är det ena eller andra.

Vad är en fondrobot ?fondrobot

En fondrobot är ett verktyg, ofta en app, som gör det enkelt att spara i fonder. De låter dig ofta spara i fonder helt automatiskt. Vissa fondrobotar investerar i viss fond medan andra robotar sprider dina pengar över flera fonder.

Det finns fondrobotar som låter dig skapa din egen investeringsprofil. Andra använder samma förutbestämda profil för alla deras kunder.

Att använda en fondrobot kan vara ett mycket bra alternativ om du vill få en högre avkastning på dina sparpengar med minsta möjliga ansträngning. Om du vill ta del av avkastningen på aktiemarknaden utan att behöva lära dig något om aktier, fonder eller andra typer av investeringar.

Vad är en robotrådgivare?

En robotrådgivare är ett verktyg som hjälper dig hantera din investering. Vissa gör det enkelt att jämföra och hantera fonder medan andra är mer avancerad och hjälper dig bygga en mer diversifierad portfölj baserad på de preferenser du har angett. Robotrådgivare hjälper dig ofta att uppnå önskad risknivå i din portfölj.

Hur bra är robotrådgivare?

Det råder mycket hype kring robotrådgivare men sanningen är att de flesta av dessa robotrådgivare är relativt dumma. De erbjuder mycket lite som du inte kan hitta på andra investeringar. De marknadsför ofta med prat om hur de använder AI för att rekommendera investering som passar dig men detta är till stor del bara prat. De flesta robotrådgivare är i princip inget nytt utan bara paketerade i ett nytt packet. Det rör sig inte om avancerade AI som analyserar din situation och rekommenderar de investeringar som är bäst för dig utan snarare om enkla filter som rekommenderar vissa investeringar baserat på den information du har givet dem. Deras utformning påminner på många sätt om de ”vilken Friends karaktär är du?” test som har funnits på Facebook och andra webbsidor under en mycket lång tid.

Robotrådgivare kan inte analysera din ekonomi på samma sätt som en mänsklig rådgivare kan göra. De kan dock i många fall ersätta den rådgivning du kan få från din banktjänsteman. Detta då hen är en försäljare, inte en rådgivare, och kommer välja den tjänst hen väljer att försöka sälja till dig på ett liknande sätt som en robotrådgivare gör. Banktjänstemannen sätter bankens intresse över dina.

Lär dig investera

Det är alltid bäst att ta sig tid att själv lära sig om att aktier och fonder så att man själv kan analysera vilka alternativ som är bäst. Att lära sig allt man behöver kunna för att investera långsiktigt är mycket enkelt. Du behöver inte kunna mycket för att investera långsiktigt i stabila aktiebolag.

Dessa robotrådgivare kommer troligen bli mycket bättre med tiden men just nu är de väldigt enkla verktyg.

En fördel med robotrådgivare är att de inte har känslor och inte blir giriga. De lockas inte att byta investering och jaga snabba vinster. Långsiktiga investeringar ger oftast bäst resultat över 5 år eller mer.

savr appÄr en fondrobot värd priset?

Detta är en svår fråga att bespara. Robotrådgivare och fondrobotar kan vara värd priset men är inte alltid det. Huruvida de är värda priser beror på hur mycket du kan om att investera och vilka mål du har. De är verktyg som kan göra det enklare att investera. Dessa verktyg är värdefull för vissa sparare och väl värda att betala för.

Om du redan är en aktiv sparare som kan mycket om aktier, fonder och andra investeringar så kommer du förmodligen se lite värde i dessa tjänster och de kommer därför inte vara värda priset för dig. Det är i detta fallet bättre att undvika de avgifter som dessa robotar tar ut och istället investera själv och slippa betala dessa avgifter. Lägre avgifter ger alltid bättre avkastning över tid.

Om du däremot vet lite om aktier, fonder och andra investeringar så kan dessa robotar göra det enkelt att investera och tjäna en högre avkastning än du annars skulle tjäna. I detta fall kan dessa robotrådgivare och fondrobotar vara guld värda och väl värt priset.

Bästa fondrobot

Vilken som är den bästa robotrådgivaren eller den bästa fondroboten beror till stor del på vad du letar efter och hur du vill investera. Olika robotar är utvecklade för att göra olika saker och kommer tilltala olika personer. Ingen robot är bäst för alla.

Vissa fondrobotar gör allt åt dig. Du behöver inte kunna något för att kunna använda den och du behöver inte bestämma något själv. Den erbjuder 100% passivt sparande och passar den som vill ha ett mycket enkelt alternativ.

Andra fondrobotar är designade för att hjälpa dig att analysera olika fonder men låter dig själv välja vilka fonder du vill investera i. Detta är ett mycket bättre alternativ för sparare som vill ha mer kontroll men är inte en bra lösning om du vill ha enklast möjliga lösning.

Situationen är den samma för andra typer av robotrådgivare. De är utvecklade för olika typer av investerar och kommer passa olika grupper olika bra. Du skall därför inte fråga vilken som är den bästa robotrådgivaren utan vilken som passar dig bäst.

Webbsidor såsom denna gör det enklare att se vilka robotar som är troliga att passa dig bäst men du kan behöva testa mer än en robot för att hitta en som passar dig bra. Du behöver inte sätta in pengar för att pröva en robotrådgivare. Det räcker ofta att logga in och se vilka alternativ tjänster erbjuder för att se om den är rätt för dig.

Hitta en Fondrobot eller robotrådgivare

lysa robotrådgivareLysa

 • Lanserat:2017
 • Investeringsmodell: Automatisk investeringstjänst som hanterar din portfölj. Du kan själv skräddarsy hur den skall investera din portfölj.
 • Avgift:0,3 – 0,4 % av det sparade kapitalet.

Läs mer om Lysa.

SAVR fondrobotSAVR fondtorg

 • Lanserat: 2017
 • Typ:  Fondrobot  (Savr var tidigare en fondrobot men är numera ett fondtorg)
 • Investeringsmodell: Automatiskt sparande i aktiva fonder.
 • Avgift:1.81%

Läs mer om SAVR

avanza fondrobotAvanza Auto Fondrobot

 • Lanserat: 2017
 • Typ:  Fondrobot
 • Investeringsmodell: Automatiskt fondsparande i aktier, räntor och alternativa tillgångar som råvaror. Investerar i specialutvecklade fonder.
 • Avgift: Ca 0,5%

Läs mer om Avanza Auto

opti robotrådgivareOpti

 • Lanserat:2016
 • Typ:  Robotrådgivare
 • Investeringsmodell: Gör det enkelt att jämföra och välja fonder baserat på deras prestationer. Kan hantera din portfölj mot en extra avgift,
 • Avgift:Beror på vilka tjänster du använder. upp till 0,9% årligen.

nordnet robosave fondrobotNordnet Robosave

 • Lanserat: 2017
 • Investeringsmodell: Automatiserad rådgivare som hjälper dig investera i ETF:er.
 • Avgift:0,6 – 0,7 % per år.

fundler robotrådgivareFundler

 • Lanserat: 2017
 • Tidigare namn: Prime pilot
 • Typ:  Robotrådgivare
 • Investeringsmodell: Hjälper dig uppnå önskad risknivå när du investerar i fonder.
 • Avgift:ca 0,7%

Waizer robotrådgivareWaizer

 • Lanserat: 2017
 • Investeringsmodell: Hjälper dig investera baserat på din livssituation och dina mål.
 • Avgift:ca 0,5 %

Nordea nora fondrobotNordea Nora

 • Lanserat:2017
 • Investeringsmodell: Gör det enkelt att investera i ett fåtal utvalda fonder.
 • Avgift:0,6 – 0,8